Türkiye’nin Trekking Yolları
LİKYA YOLU: Muğla Fethiye’den Antalya Kemere kadar 540 km. (Lycian Way) Dünyada trekking yolları içinde ilk onda yer alan bu yolla ilgili detaylar: http://likyayolu1etap.blogspot.com.tr/2017/05/mavi-ve-yesilin-askn-likya-yolunda.html
ADANA Karaisalı Kapıkaya Kanyonu: Alman köprüsü tren geçerken müthiş bir manzara sunuyor. Belemedik vadisi ve dokuz oluklu kanyonu de görülecek yerler arasında.ADAPAZARI Akyazı Sülüklü göl: Çevresi trekking için uygun ve 16 km’dir.
ADAPAZARI Sapanca Maşukiye:
ANKARA Beypazarı Eğriova göleti, İnözü Kanyonu, Nallıhan kuş cenneti. Uzun ve meşakatli bir yolu olan Eğriova göleti bir çok spor yapma imkanını da yanında barındırıyor. Benli yaylası da görülecek yerler arasında. Detay için tıklayın.
ANKARA Sorgun Göleti. Detaylar için Tılayın.ANKARA Çamkoru Göleti. Detaylar için Tıklayın.
ANKARA Çubuk Hacılar Şelalesi. Detaylar için tıklayın.
Ankara Kızılcahamam Soğuksu, Işıkdağı,Belpınar yaylası, Salın yaylası. Kızılcahamam ilçesi dağlık çam ve meşe bitki örtüsüne sahiptir. Işık dağı 2030 m ile görülecek yerler arasındadır. 1600 m seviyesinde heyelan ile oluşmuş; Karagöl Trekking için uygun bir bölgedir. Belpınar yaylası, ışık dağının batısında kalır. Salın yaylası da Belpınar yaylasına 2 km dir.
Antalya Manavgat Köprülü Kanyonu: 14 km’lik Yörükgöçü rotası olsun. Rafting olsun. Sıcak Antalya günlerini burada geçirmekten mutlu olacaksınız. Kanyoning için super bir yer.
ANTALYA Beydağları. Tahtalı dağı, Çamçukuru Vadisi, Soğukpınar (Soğucaksu) Beydağlarının Elmalı tarafındaki en yüksek zirvesi 3069 m ile Kızlar Sivrisinde kar uzun zaman kalkmaz. Buranın eteğindeki bulunan Çam çukuru vadisinde outdoorcular kamp yaparak günübirlik zirve keyfi yaşarlar. Kemer tarafındaki Tahtalı dağı 2360m yüksekliği ile kuzey eteğindeki Soğuk pınar kampı ile kampçıları ağırlar. Çıralı koyu ise harikadır.
ARTVİN Murgul Delikli Kaya: Artvin Murgul ilçesine bağlı Başköyde bulunan şelale 7 metreden 4 metre çaplı bir delikten akıyor.
ARTVİN Macahel yaylası: Artvinin en iyisidir. Artvinde Maral ve Beyazsu yaylalarıda vardır. Ancak Maçağhel denilen MACAHEL parkuru ayrı bir dünyadır.
ARTVİN Gorgit
ARTVİN Yıldız gölü
ARTVİN Mençuna Şelalesi: Arhavi ilçesinin 15km güneyinde,Trabzona 160km uzaklıkta olan bu şelale yaklaşık 90 metre yükseklikten akar, Kimilerine göre Türkiye’nin en yüksek şelalesidir. Mençu lazcada yanaşmak demektir. Halk arasında “yanaşması zor olan” anlamına gelir. Çifte kemerli köprüyü görüp, Bungalovlarda kalabilirsiniz.
AYDIN Bafa Gölü-Kral Yolu ( Çavdar – Kapıkırı köyü arası 19 km) Keramos, Herakleia gibi tarihi eserleri barındıran temiz köy havası, az nüfusu olan eskiden deniz, şimdi göl olan Bafa gölü trekking için çok uygun.
AYDIN Güzelçamlı Dilek Yarımadası ( Doğanbey (Domatia) – Şorlak Şelalesi – Dilek Tepe – Mykale – Oluklu kanyonu) gibi mekanları kendinde toplamış, Orta zorlukta bir trekking alanıdır. 20 km lik bu alanda Yunan Samos adasını, Bakir ormanı, sıcak ege havasını ve yaban domuzlarını görmenizi tavsiye ederim. Kanapiçe Koyu Olayını da tarihten okuyarak hatırlamakta fayda var.
AYDIN Arapapıştı Kanyonu: M.S. 7. yüzyılda Bizanslılarla karşılaşan Arap ordularının şaşa kalması yüzünden; “Arap apıştı kaldı” anlamına gelen kanyon Aydın Bozdoğan ilçesinde. Aydın, Denizli, Muğla il sınırları ortasında kalan bakir bir su cenneti. Tekne turları ile gezebileceğiniz kanyon yer yer 12 m ye kadar daralan boğazları, 6 km kanal uzunluğu ile eşsiz bir güzellik sunuyor.
Bingöl Yüzen Adalar: Solhan ilçesindeki tabiat harikası yer tamamen doğaldır.
Balıkesir Edincik vadisi: Bandırma Erdek arası Edincik vadisinde Zeytinliklerde gün batımı harikadır. Bolu Abant Yedigöller. Kıbrısçık yaylası. Yolu virajlı mide bulandırıcılı, ama manzara tablo gibi. Abant gölü deniz seviyesinden 1325 metre yükseklikte, 1,25 kilometrekare yüz ölçümüne sahip gölün en derin yeri 14 metre.
BURDUR Salda Gölü: Burdur Yeşilova ilçesinde bulunan Türkiye’nin 185 m ile en derin tatlı su gölüdür. Suyun rengi ne kadar turkuaz ise kumda o kadar beyazdır. Magnezyum yuvası olan, bu hafif tuzlu karstik göl son yıllarda kampçıları cezbediyor. Araştırmacılar Marsın ilk zamanlardaki yüzeyi ile Salda’nın kayaç oluşumları ve bakterilerinin benzerlik taşıdığı görüşünde. Göl suyu sivilcelere son derece etkili.
BURSA Gemlikilçesi ile İznik gölü arası: Akharem, Yenigörle, Fevziye, sütlü kasabaları arası 5km lik otantik bir yoldur.
Bursa Uludağ milli parkı Çobankayası trekking ParkuruBURSA Mudanya- Trilye ve Kumyaka: Mudanyadaki Otantik otel görülmeden, Trilyede balık yemeden bu trekking bitmez.
Balıkesir Kazdağları: Şahin deresi kanyonu, Edremit Sarıkız Tepesi arası parkur. Küçük kuyu , Zeus Altarı seyir tepesi, Hasanboğuldu göleti, Sütüven Şelalesi, Tozlu Yaylası kazdağlarında ziyaret etmeniz gereken yerler arasında. Kazdağlarının diğer adı İDA’dır. Alplerden sonra en çok oksijen üreten dağdır. Karadan denize bir oksijen akımı vardır. Ne anlatsam burası için boş 🙂 Gidip yaşayın.
Çanakkale Gökçeada
Çanakkale Assos: Küçük bir balıkçı kasabası, araba park edecek yer yok. Ancak ismi büyümüş bir yer. bence yayan denizyolu yürüyüş parkuru daha uygun. Geyikli Kestanbol kaplıcaları arası dere boyunca yapılacak bir trekking yoludur.
Çorum Hattuşaş – Alacahöyük tarihi bir kültürel bir yoldur.
Çorum Gastronomi yolu : İskilip – Ahmetçe arası karacaların cirit attığı, harika bir yer. İskilipte Düğün yemeği iskilip dolması ise olmazsa olmazlardan. Detaylı bilgi için.
Eskişehir Mihallıççık Gürleyik Şelalesi : Ankaraya 150km, Eskişehire 140 km uzaklıkta yeşilliklerle kaplı, onlarca şelalenin bir arada olduğu gürleyik çayı üstü güzel bir doğa harikası. Detay için tıklayın.
Muğla Datça Karia yolu. 820 km’lik deniz kıyısı şerit yolu ile Türkiye’de Likya yolu ile vazgeçilmezler arasındadır.
Hakkari Yüksekova Ters laleli yaylalar
ISPARTA Aziz Paul Yolu. Isparta Eğirdir Manavgat arası parkur.
Isparta Yenişarbademli . Beyşehir gölü batı kıyısında. Isparta
Karabük Yenice Ormanı: Gerede – Karabük arası Şeker Kanyonu Karabük
Kocaeli Menekşe Yaylası. İzmit Servetiye Yuvacık, Aytepe-Soğuksu. Kocaeli
Kocaeli Gebze Ballkayalar.
Kütahya Gediz Murat dağı milli parkı: Memleketim diye demiyorum. sıcak su ile soğuk suyun aynı anda çıkan ne bir yer gördüm nede işittim. Burası egenin en yüksek dağı olduğu gibi, kış sporları için uygun, kaplıcaları ile hastalıklara şifalı, oğlak kebabı ile doyurucu, bol oksijenli, bol altın madenli ve Murat dede gibi destansı hikayeleri ile ünlüdür. Seviyorum kardeşim 🙂
Mersin Saklıkent Cennet Kanyonu. Sarıkavak – kisecik.
Muğla Ortaca Fevziye köyü Dalaman yakını.
Muğla İdyma yolu Gökova koyundaki akyaka çevresindeki yoldur.
Nevşehir Kapadokya: Ihlara vadisi Nevşehir
Niğde Aladağlar: Demirkazık, Emler, Eznevit, Karasay, Çelik buyduran, Yedigöller. Şelaleler
Osmaniye Karaçay şelaleleri
ORDU aybastı Şelalesi
KAÇKARLAR : Ambarlar yaylası, Çot vadisi, Verçenik vadileri, Kapalı gölleri, Elevit yaylası, Trokit yaylası, Pokut yaylası, Polavit Şelalesi, Zilkale . Transkaçkar (45km) Rize 40 km 2 day
Rize Çamlıhemşin Tar deresi Bulut Şelalesi: 4 kademeli olarak 250 m düşüşü olan bir şelaledir. Ordu aybastı ak şelale ile yarışırlar sen yükseksin ben yükseğim diye.
SAMSUN Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu: Burası Türkiyemi ??? Vezirköprü Samsuna en uzak ilçe olması, yol güzergahı üzeri olmamasından dolayı bu bölge bakir kalabilmiştir. Tel üzerinde 100 saat yürüyüş yapılan, Wingsuit flying gibi extreme sporlar için en uygun yerdir.SAMSUN Çarşamba Kabaceviz Şelaleri: Çarşambaya yaklaşık 24 km uzaklıktadır.
SİNOP Ayancık Erfelek Tatlıca Şelaleleri. 4ü büyük 28 Şelale 28m. Sinop
Yalova Çınarcık Teşvikiye Köyü , Erikli Yaylası. Yalova
Yalova Su düşen Şelalesi, Erikli Şelalesi ( Çınarcık – Teşvikiye köyü). Yalova
Kaynak: Fotoğraflar kendi gezilerimden yada Google aramadan alınmıştır. Her fotoğraf için telif hakkı çekim yapana aittir. Bilgi , kültürel tanıtım amaçlı olduğu için telif hakkı affını rica ederim.