Horma Kanyonu: Horma anlamı duvar demektir.Kanyonun etrafının duvar gibi olmasından bu isim konmuş olabilir. Ancak bu kanyona neden “Horma” dediler bilemiyorum. Zümrüt kazanı benim favorim. Horma akılda kalmıyor.
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine çok yakın bir mesafede bulunan Horma Kanyonu son yılların en sevilen kanyonudur. Bunun sebebi rahat gezilebilmesi için hazırlanmış, çelik ve ahşapla yapılmış olan platform. Platformdan 3 kişi rahat geçebilir. Yaşlıların burayı ziyareti için güzel bir hizmet.
Alışverişinizi Pınarbaşı’ndan yaparak buraya yürüyerek bile gelebilirsiniz (4 km). Kanyondan zara (zarı ) çayı geçmekte. Suyun kayalardaki kireci aşındırarak oluşturduğu derin kazan ve kuyular görsel bir ziyafete dönüşmektedir.
Ağustos ayında 105 tts ağır metal oranı, 24 derecelik bir su ile Horma girişinden 630 m rakımla başlayan kanyon, Ilıca Şelalesi ile 450 m rakımla son bulur. yaklaşık 3 km dir. 2018 yılı itibarıyla 2 km lik yol yürüyüş platformuna dönüşmüştür. Sonlandığında; Ilıca şelalesine yürüyerek gidile bilinecektir.
Uzman kanyoning dağcıların, yaklaşık 9 adet (10m ile 20m) arasında değişen inişlerle, bolt yardımı ile ilerleyebileceği bu kanyonun en zor yanı, sifon etkisi, güneş görmemesi yüzünden soğuk ve ıslak ortamıdır. Kanyoning yapanlar için; Orta zorlukta bir kanyondur. Bu kanyona 14 km yakınlıkta bulunan Valla kanyonu dünyanın 2. en derin kanyonu olması ile( yer yer derinliği 1000 metreyi bulur) insanı bayağı bir zorlar. Dağcılar arasında Valla kanyonundan geçene ‘Hacı’ denilir. Horma’dan geçene ‘Hacım’. Rehbersiz kesinlikle bu kanyonları geçmeyin.
ILICA ŞELALESİ
Ilıca Şelalesi yaklaşık 18 metreden, 450 metre rakımdan yumuşak yumuşak akar. Yüzmek yasak, ama çocuklar dinlermi yasağı. Bizlerde ayaklarımızı soktuk 21 derecelik suya. Eee haliyle kanyondan geçerken soğudu su. Bizim ayaklarımıza da iyi geldi.
Tabelalardan anlaşılacağı gibi her şey var. Turizm yok. Dağ yolu yazısı altındaki (Henüz yağışlı havalar için uygun değil ) yazısı gözümüzden kaçtığı için, tam 3 saat yolda kaldık. Bu dağ yolları 40km kesinlikle uygun yollar değil.
Bu dağ yollarında kesinlikle yolu bilenlere, bu resimdeki gibi, köylülere sorun. Kerte köyü sakinleri bize cide yolunu tarif ederken. Size diyecekleri laf çok hoşunuza gidecektir. “İnşaalah bulursunuz.” Hanımların günlük kıyafetleri çok büyüleyici. Kültürün bu buram buram geldiği Küre dağlarında, kaybolmak dışında sizin canınızı sıkan bir şey olmaz. kerte köy den Cideye inelim derken zümrüt köye döndük. Yanlış gitmesek, Şenköye inebilirdik. Yayla yolunu bilemedik. Sayesinde 3 saat dolaştık. Kızılcasu milli parkından tekrar cide yoluna kavuştuk. Yolda Lutra lutra yani su samuru dahil her canlıyı görebilirsiniz.
Horma kanyonu yakınında bir köy evi. Tam turistik bir pansiyon ev olur. Ama ilgi yok. 🙁
Küre Dağları Eko turizm Derneğinin yaptığı Horma kanyonu yakınındaki yerleşim yeri. 🙁
Valla Kanyonu .Yer yer 1000 metre derinlikleri olan Dünyanın arizonadan sonra en derin kanyonu.
Kav Mantarı, At tırnağı mantarı diye geçen, Vikinglerin ateşleri yaktığı mantar.
Detaylar için http://www.burcinerkan.com/idrar-ile-ates-yakmak/
Valla Kanyonu tekrar bizi çağırıyor. Bu kanyon 1995 yılında üniversiteli 4 gencin kanyonda kaybolması ile keşfedilmiş. 14 gün sonra cide’den sağ olarak çıkmışlar ve Valla kanyonu artık Türkiye gündemine oturmuş. Küre Dağlarının eşsiz doğasının bir halkası.
Küre dağı eteklerinde Zümrüt köyde kadınlar çok şık.
Kızılcasu Milli Parkının zor bir yolu var. Araç cide taraftan gelirken virajlı ve stabilize bir yoldan gelecek. Pınarbaşı taraftan hiç gelmeye kalkmayın. Güzel bir milli park olacak. Ağustos 2018 de ki fotodan anlaşılacağı gibi güzel bir yer yapıyorlar. Önemli olan işletebilmek. İlerleyen zamanda göreceğiz. Çok bakir bir milli park.
Son olarak soluğu Gideros koyunda aldık. Keşke kuş uçuşu Pınarbaşı’na gidebilsek. Yol yapıldığı söyleniyor. Ama yol yüzünden kaç ağaç telef olacak kaç kendini bilmez bu doğayı kirletecek bilinmez, ama şu an buralar çok güzel.