Karabük Yenice Ormanı – Şeker Kanyonu
Karabük adını, üzerinde yaşadığı coğrafi ortamdan almıştır. “Kara” ve “Bük” sözcükleri, kara çalılık yer anlamında, Karabük adının oluşumuna kaynaklık yapmıştır.
Karabük ilinin topraklarında çeşitli iklim türlerine rastlanmaktadır. Bu farklılıkların meydana gelmesinde İlin coğrafi özellikleri ve konumu rol oynamıştır. Karabük, Karadeniz Bölgesi’nde yer almasına karşın dağların Karadeniz’e paralel uzanmasından dolayı Karadeniz üzerinden gelen nemli ve yağışlı havanın etkilerinden tam olarak yararlanamamaktadır. Yenice ilçesinde tam Karadeniz iklimi yaşanırken; İl merkezinde, Eskipazar, Ovacık ilçelerinde Karadeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş ikliminin özelliklerine rastlanmaktadır. Orman varlığı açısından Türkiye’nin % 68 oranı ile en zengin ilidir. Yenice ilçesinde torpikal bölgelerde görülebilek yoğun ve çeşitli orman örtüsü ve kendi sınıfında rekor düzeyde boya ve çapa ulaşmış ağaç türleri vardır. Geniş yapraklı türlerden kayın 1. meşe 2. ağaç türü iken; iğne yapraklı ağaçlarda göknar, sarıçam ve karaçam baskın ağaç türleridir.
Barındırdığı yaban hayat ve bitki çeşitliliğiyle dikkat çeken, 1999 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Acil Olarak Korunması Gereken 100 Sıcak Noktadan biridir. Türkiye’nin en büyük ormanıdır. İçinde hiçbir yerleşim yeri olmayıp kesintisiz orman alanına sahip bölgeye orman denizi denilmektedir.
Kendine has bir iklimi vardır. Genellikle Batı Karadeniz İklim etkisi altındadır. Dünya üzerinde çok nadir bulunan endemik türleri barındırmaktadır. Örneğin Istranca Meşesi buna örnek verilebilir.
Yenice ormanları bir ağaç müzesidir.
Yeşile aşıkların, gideceği en kısa yoldur.
CANYONING (Kanyoning) Kanyon yürüyüş sporu. Önlem alınmazsa Yaralanma ve boğulma tehlikelerine yol açılabilecek tehlikeli bir spor. Kanyonun genişleyen yerlerine nazaran; daralan ve ilerisi belirsiz, suyun alt bölgesi görünmediğinden gerçekten extreme bir spor. Debisi yüksek suya dayanmanız imkansız. Zaten bu suyun gücüne dağ da dayanamamış, Ortadan yarılmış.Suyun sifon tehlikeleri , derinliği tahmin edememeniz sizi tehlikeli bir sporun içinde bulmanıza yol açıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=gJq-6sWHIZQ bu linkde yurtdışında nasıl ilgi gördüğüne örnek bir video.
Arkadaşlığı, yardımlaşmayı öğrenmek için, kendi bedeninin dayanıklığını test edebileceği bir ortam. Deretepe Dağcılık kulübü ile etkinliğe katıldım. Yürüyüş bittiğinde yaşadığım tecrübeyi unutmam mümkün değil.
Yıllarca üniversitede masa başında eğitim aldım. Ama doğa denen bu sınıfta öğrenmek için masaya kitaba ihtiyacınız yok. Hayat koşturmasında kaçırdığımız güzel ayrıntıları, doğada gözlemlemeniz o kadar dinlendirici ve öğretici ki yaşamadan anlatılmaz.
Doğada hayat da kalırken yapmanız gereken en önemli şey, onunla aynı şekilde hareket etmek. Size bu şekilde öğretisi daha fazla oluyor. Yenice Şeker kanyonu bana çok güzel bir macera yaşattı.
Şeker çayının içinden çıkan su kaynağından bağlantılı su borusu. Herkesin boruya çıkmasının sebebi; inanılmaz soğuk suyun içinden yürümek istememeleri.Su burada +5 ile +10 derece gibi . Tam kaynak noktası.
Aldım başımı gidiyorum…..
9 çılgın adam; Şeker kanyonuna girdi. ve eksiksiz çıktık. Görev tamam.
Her tarafta kütük ve ağaç parçaları var. suyun gücüyle sizi yaralaması an meselesi. Bastığınız yerler ise bulanık su olduğundan, genellikle kaygan bir kaya parçasına basıyorsunuz. O taşın oynak olup olmadığını ancak üstüne yüklendiğiniz zaman öğreniyorsunuz. Genellikle de oynuyor. çok oynarsa düşüyorsunuz. 🙂 genelde kaval kemiğiniz yaralanıyor. Sorun değil su soğuk olduğundan; damarlarınızdaki kan damarları genişliyor. Sadece izi kalıyor acısı hızla geçiyor. Bence futbolcuların kullandığı tekmelik işe yarayabilir.
Ahh ah bir fotoğraf makinem olsaydı. Bu fotolar iphone 5s ile önünde koruyucu şeffaf naylon ile çekildiğinden, net değil. Parasızlık ne yapacan….
İster küçük, ister kocaman bir kütük olsun. suyun akış gücüne dayanamıyor.
Kim bilir bu taş, ne kadardır orada. ne zaman düşecek bilen yok. Altından geçmek heyecanlı.
Keşke daha kaliteli bir fotoğraf makinem olsaydı. inanın arizona kanyonu gibi harika fotolar çekmem hiç de zor değildi.
Suya daha önce öğrendiğim tecrübemle, kendimi akıntıya bırakarak setleri geçiyorum.
Doğal bir jakuzi ama soğuk.
yer yer , böcekler, kurbağalar, yengeçler elinizin yakınından geçiyor. Kimisini yakalıyor, inceliyor sonra serbest bırakıyorum. Arkadaşlarım ise iğreniyor ve ekşi suratla beni izliyorlar.
Su soğuk. Ama kanımız hızlımı akıyordur bilmem. Hiç üşümedim.
Suyun gücü çok etkileyici. Kayaları oyması resmen bir sanat harikası.
1 km kanyon yürüyüşü yaklaşık 1 saat sürüyor. 6-7 saat bize yetti.
Artık evimi özledim. Kızım Nil’le paylaşacağım artık bir anım var. Anlatmaya sabırsızlanıyorum.
Yorum yazmazsanız kızarım 🙁
8th July, Burçin Erkan tarafından yayınlandı
Etiketler: #karabük #sekerkanyonu #yenice
Gayet başarılı bir çalışma olmuş.
Teşekkürler. Bir daha ki sefere beraber maceralarımızı yazarız.