DOĞADA SU BULMAK
İnsan 3 dakika nefessiz, 3 gün susuz,
Su yemekten daha acil bir ihtiyaçtır. Günde bir insanın 2 veya 3 litre suya ihtiyacı vardır. Karaciğerin görevi, vücutta depolanmış yağları enerjiye çevirmektir. Karaciğerin çalışması için böbrekten gelen yağ akımının düzenli olması gerekir. Böbreğin çalışması da suya bağlıdır. Ağız, göz, burunun nemlenmesi, dışkının yumuşayarak, kabızlığa yol açmaması için su hayati önemdedir. Kan, tükrük, mide suları, idrar hepsi su dengesi için hayatidir. Bu kadar sağlık dersi yeter, şimdi doğada suyu arayacağınız yerleri anlatalım.
Doğada göl ve havuzlara göre, akan sular daha temizdir. Suyun içindeki zararlı bakteriler hemen veya 20 güne kadar kuluçka döneminde kalarak sizi hasta edebilir. Her bulduğunuz suyu filtre etmeden içmeyin. Bunu en basit t-shirt parçasından geçirerek yapabildiğiniz gibi diğer filtreleme tekniklerini de resimli olarak paylaşmak istedim. Yağmur suları bakterisizdir. İçilebilir.
Su filtresi için kömür, çim, biraz tişört parçası yeterli. Yada bir ıslak bezde çözüm olabilir.
En güzel yol : Kirli suyun hemen yakınında ondan daha eğimli bölgeyi kazarak su çukuru açın. Yukarıdan gelen su toprak sayesinde doğal filtre edilecektir. suda bulunan hayvan pisliği dizanteri vb hastalıklar bu sayede temizlenir.
Peki Suyu nasıl bulacağız.
- Hayvanlar sabah veya akşam suya doğru giderler, Kuşların uçtuğu yön, çizdikleri daireler, böceklerin suya yakın durmaları, bıraktıkları ayak izleri sayesinde suya ulaşabilirsiniz.
- Daha yeşil otların olduğu yerlerde su olması muhtemeldir.
- Su yukarıdan yokuş aşağı indiğinden, kaya olukları veya su görmez kaya diplerinde aranmalıdır. Buharlaşma az olan bölgelerde su bulma olasılığı yüksektir. Gerekirse Kaya dipleri veya kurumuş dere yatakları kazılabilir. Tshirtle uzanılmayan yerlerden nemlendirerek ve daha sonra bunu dışarda sıkarak su elde edebilirsiniz.
- Damıtma ile suyu temin etme yöntemi son çaredir.
Zehirli olmayan bir bitkiyi yukardaki gibi nem bariyeri yaparak transpirasyon yoluyla günde yaklaşık 0,5 lt su üretmesini sağlayabilirsiniz. Ya da pançonuz ile yağmur suyu toplamak çok kolay olacaktır. Damıtma yöntemi sadece hayal gücünüzle sınırlıdır.
Tropikal Bölgelerde:Yeşil Olgunlaşmamış Hindistan cevizlerin de daha çok su vardır. Hindistan cevizi fazla tüketiminde ishalle su kaybına yol açar. Bir şeyle vurduğunuzda farklı ses çıkaran bambular da su fazladır. Kıyıda kuyular kazmak veya ters çevrilmiş kayıkların terlemesi ile suya ulaşabilirsiniz.
Denizde su: Tuzdan arındırmak için damıtma yolunu kullanmak gerekir.
Soğuk İklimlerde: Gri renkli opak buzlarda tuz varken, Mavi renkli kristal yapılı buzlarda tatlı su bulunur.