Türkiye de esen rüzgarların haritasını bulabilirsiniz. Rotada kuzey rüzgarları SOĞUK, Güney rüzgarları SICAKTIR.
Havadaki bulutların yüksek veya alçak olması, gri veya açık renkli olması size havanın ilerleyen zamanda nasıl olacağı ile ilgili bilgi verir.
HAYVAN DAVRANIŞLARINA GÖRE HAVA TAHMİNİ
Fırtına çıkmadan veya Kış gelmeden önce; barometrik ( hava) ve hidrostatik (su) basınç değişiklikleri olur. Bu durumlarda hayvanın hayatta kalma mekanizması çalışmaya başlar. İçgüdüsel çalışan bu mekanizmadan insanoğlu da faydalanabilir.
Martılar basınca duyarlıdır. Fırtınanın yarattığı basınç düşüşü, kulaklarını rahatsız ettiğinden, alçalarak karaya doğru yönlenirler.
Yağmur yakınsa:
Kuşlar alçak uçar, Örümcek ağ örmez,
Karıncalar yuvalarını dışarı taşır,
Arılar görülmez, sivrisinek çoğalır,
Kaplumbağalar birkaç gün önceden yükseklere kendini taşır,
İnekler birbirine yaklaşır ve yere çökerler,
Kargalar kötü ses çıkarıp su kenarına başlarını sokarlar.
Hayvanlar ne yöne kaçıyorsa, ters yönde fırtına olabilir.
Hava iyi ise:
Kuşlar yüksek uçar,
Örümcek ağını sabah örerse,
Arı ve karıncalar normal işleyişte olurlar.
Yunus balıkları su yüzünde görülür.
GÖKYÜZÜ VE RÜZGARA GÖRE HAVA TAHMİNİ
Bulutlar hava tahmini için inanılmaz önemlidir. Denizciler şöyle der; “Akşam kızartısı sabahı güz eder, sabah kızartısı akşamı kış eder.” Bildiğiniz gibi dünya batıdan doğuya doğru dönüyor. Siz batıya bakarken gördüğünüz kırmızılık aslında kuru hava ve yüksek basınçtır. Akşam bu havayı görürseniz sizden uzaklaştığını, gündüz görürseniz size yaklaştığını anlamalısınız.
Rüzgarın yönünü belirlemek için; iki yanağınızdan esen ve iki kulağınızdan gelen ses aynı ise rüzgara doğru bakıyorsunuz demektir. Su kımıltıları, dalın eğimi, yada havaya bıraktığınız uçar nesnenin yönü sizin rüzgarın yönünü bulmanıza yardımcı olacaktır. Doğudan esen fırtına, batıdan esen güzel hava getirmesi muhtemeldir. Yukardaki haritada size yardımcı olacaktır.
Soğuk olan geceler, gökyüzünün açık olduğu gecelerdir. Sebebi: Bulutlar ısıyı geri yansıtır. Dev bir naylon görevi görür, yeryüzü ısısı bulutlar sayesinde tekrar geri döner. İki yüzeyde ısı farkı varsa; ısı sıcak olan yüzeyden soğuk olan yüzeye radyasyon yoluyla kaçar.
AY’IN DURUMUNA GÖRE HAVA TAHMİNİ
● Ay gözlemi; Eğer ay solgun ya da kırmızı renkli gözüküyorsa, havada toz vardır. Eğer oldukça parlak ve belirgin ise alçak basınç havadaki tozu temizlemiştir ve alçak basınç da yağmura işarettir.
Eğer ayın etrafında hale varsa büyük ihtimalle sonraki üç gün içinde yağmur yağacaktır. Bu haleye sirrostratüsten parlayan ışık sebep olur ve bu bulut genelde sıcak cephe ve yoğun nemin habercisidir.
● Ay fazla parlaksa, çevresi kırmızı ve turuncuysa: Fırtınaya
● Ay hilal şeklinde görülüyorsa: Şiddetli yağmura
● Ay hilal şeklindeyken kırmızı görünmesi; sert rüzgâra
● Ay doğarken kırmızı görünüyorsa: Sert rüzgara
● Ay donuk ve dumanlı görünüyorsa: Yağmurun yağacağına
● Ay küçük ya da büyük görünüyorsa: Yağmur yağacağına
● İç tarafında kırmızı ve mor lekeler var ise; şiddetli fırtınaya işarettir.
● Beyaz renkli ise iyi hava belirtisi;
KARANLIĞA KALAN ZAMANI PARMAKLA HESAPLAMA
Doğada karanlıkta kalmak; korumasız kalmak olduğundan, barınak bulmak için kalan sürenizi bilmeniz çok değerlidir. Askerlikte öğrettikleri mesafe tahmini tarzı güneşin batma süresini de hesaplamanız mümkündür. Bunun için Güneşin batacağı yöne doğru ufka bakmanız yeterlidir. Resimdeki gibi kolunuzu dirsekten bükmeden ufuk çizgisi ile güneş arasına yerleştirerek göz hizanızdaki yatay parmak sayınız ile 15‘i çarpın. Böylece havanın kararacağı zamanı hesaplayabilirsiniz.
Havanın Kararacağı Süre: ( yatay parmak sayısı x 15 dakika ) + 10 dakika