DereTepe Dağcılık Doğa Sporları ve Çevre Araştırmaları Kulübü Derneği
Kulübün Kuruluş Yılı: 2009
Kulübün Vizyonu: Biz, çoğunluk itibarıyla Ankara’da yaşayan öğretmen kökenli insanlardan oluşan bir gurubuz. Kent yaşamının stresli ortamından arada bir uzaklaşıp doğanın dinginliği, huzuru ve güzelliği ile gözümüzü ve gönlümüzü ferahlatmak; karda, kışta, yaşta ve yağmurda dağların çetin koşulları ile baş başa kalıp, bunu da spora entegre ederek beyin ve bedenlerimizin dayanma ve direnme gücünü artırmak amacıyla DereTepe Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü çatısı altında bir araya gelmiş, yaşamlarını daha anlamlı kılmak, kalite ve niteliğini yükseltmek isteyen insanlarız.
- Dağ ve doğa sevdalısıyız. Onlardan sadece resimler alırız, onlara çerçöp vererek kirlenmelerine neden olmayız.
- Dağlara saygımız vardır; onlarla yarışmaz, inatlaşmayız. Ancak izin verdikleri ölçüde zirvelerine çıkabileceğimizi biliriz.
- Dağcılık ve doğa sporlarını kuralları ve disiplinlerine uygun olarak yaparız.
- Doğada birey olmaktan çıkar, gurup oluruz; birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için var oluruz.
- Soğan ekmeğimizi birbirimizle paylaşırız.
https://www.facebook.com/groups/147364431989046/
Dernek Başkanı: Cemil TALU Dernek Genel Sekreteri: Murat ÇAĞLAYAN
Derneğin Adı Merkezi:
Derneğin tam adı, “DereTepe Dağcılık, Doğa Sporları ve Çevre Araştırmaları Kulübü Derneği” olup, kulüp olarak tescil edildikten sonra genel anlamda “DereTepe Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü” adı kullanılır. Kısa adı olan DereTepe, “D” ve “T” harfleri büyük olmak kaydıyla bitişik yazılır.
Dernegin simgesi de “DereTepe Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü” adına göre hazırlanmış olup; yeşil ve mavi renklerle oluşturulmuş bir daire içinde arka planda dağ ve tepe silueti ile kenarından akıp giden bir yeşil dere yer almaktadır. Ön planda ise yürüyen erkek-kadın-çocuk siluetleri bulunmaktadır. Böylece kulübün renkleri yeşil ve mavi olmaktadır.
Derneğin yerleşim yeri Ankara olup şubesi bulunmamaktadır.
Derneğin Amacı:
Doğa-çevre-insan ilişkilerindeki olması gereken dengenin gözetilerek insanların daha sağlıklı bir beden ve ruh yapısına kavuşmasına, bu bağlamda da onların dağcılık ve çeşitli doğa sporlarına katılmasına katkı sağlamak; bu amaca ulaşmak ve sürdürülebilir kılmak için doğa ve çevremizin ekolojik bütünlüğü ve biyolojik çeşitliliği, dağ ve doğa sporlarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konularında araştırmalar yapmak, koruyucu, tanıtıcı ve eğitici çalışmalar yapmak.
Derneğin Faaliyetleri: Derneğin temel faaliyet alanları aşağıda sıralanmıştır.
a) Dağcılık ve doğa sporlarının (doğa yürüyüşü, kampçılık, mağaracılık, kaya tırmanışı,spor tırmanışı, orientering, izcilik, dağ bisikleti, bisiklet, Alp ve Kuzey Disiplini kayak türleri, tur kayağı, çim kayağı, dağ kayağı, snowboard, kanyoning, sualtı sporları, dalış, yüzme, kano, rafting, sörf, yamaç paraşütü, paraşüt, planör, yelken kanat, model uçak vb.) geliştirilmesine katkı sağlamak, bu yönde çalışmalar yapmak,
b) Dağcılık ve çeşitli doğa sporlarına yönelik teorik ve pratik her türlü etkinlikte bulunmak, başta gençler olmak üzere, yaşlı ve engellilerin de bu faaliyetlere katılmalarını sağlamak,
c) Sportif faaliyetlerle yaşam kalitesinin yükseltilmesi, toplumda doğa sevgisi ve çevre bilincinin artırılması, doğa ve doğal hayatın korunması, ekolojik bütünlüğün ve biyolojik çeşitliliğin sağlanması konularında talimatlar yapmak, araştırmalar ve projeler yürütmek,
d) Ülkemize özgü bitki türlerinin ve diğer canlıların nesillerinin tükenmemesi, yaşam ortamlarının korunması, yurt dışına çıkartılmaması ve bunun için gerekli düzenlemelerin oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapmak; bu konuda yurt içinde ve yurtdışında faaliyet gösteren kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle işbirliğinde bulunmak,
e) Dağcılık ve çeşitli doğa sporlarına yönelik temel ve ihtisas eğitimleri vermek ve bu amaçla açılan eğitimlere katılmak; dağda arama-kurtarma eğitimi almak, vermek ve bu konudaki çalışmalara katılmak.
f) Derneğin ilgi ve çalışmaları çerçevesinde, ilgili mevzuata uygun olarak ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların çalışmalarına katılmak, Üye olmak, temsilciliklerini üstlenmek, onlarla ortak projeler yürütmek ve yardımlaşmak, diğer dernekler, vakıf, sendika sivil toplum örgütleriyle ortak bir amacı gerçekleştirmek için platformlar oluşturmak,
g) Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için gerekli izinlerin alınması kaydıyla lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriş etmek.
h) Üyelerine dağcılık ve doğa sporlarıyla ilgili bilgi ve beceriler kazandırıcı faaliyetler düzenlemek ve beşeri ilişkilerin kilerin geliştirilmesi için yemekli toplantılar, sergi, spor yarışmalar, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak.