Denizde Hayatta Kalabilmek
Titaniğin battığı dünyada, benim teknem batmaz demek çok güvenli değil. Kesinlikle eğitimli olmak gerekir. Kaptan tarafından “tekneyi terk et” emri alınınca 2 önemli şeye dikkat etmeliyiz. Birincisi su ihtiyacı, ikincisi ıslanarak hipodermi yaşamamak.
Tekne batarken oluşan girdap, yakıt sızıntısı ile oluşan yangın, donma tehlikesi, boğulma riski, psikolojik stres, köpekbalığı tehdidi gibi tehlikelerde ekstrası. Terk etmeden soğuğa dayanıklı kıyafetler giymek bilimsel olarak hayatta kalma sürenizi artırır. 4,4C° sıcaklıktaki bir suyun içinde normal giyimli birisi 60 dakika hayatta kalabilme şansı varken, giyimsiz olarak bu süre 20-30 dakikaya düşmektedir. 25C° suda ise giyimli 16 saat iken, giyimsiz 12 saat olarak ölçülmüştür. Cildinizle giysiniz arasında kalan bölge hava almadığı taktirde, vücut ısınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Su yüzeyinde kalma pozisyonu can yelekli ve can yeleksiz olarak aşağıda gösterilmiştir.
Floating Pozisyonu H.E.L.P. Pozisyonu Huddle Pozisyonu
Bilimsel testlere göre; 12C° ki suda insan bayılmadan önce en fazla 1150m yüzebiliyor. Enerjinizi boşa harcamayın. Eğer yakın görebildiğiniz bir yer yoksa, asla kaza yerini terk etmeyin. Başka kazazede var ise onlarla birlikte kalın.
Her can salında olmamakla birlikte EPİRB ve SART gibi vericilerle yerinizi arama kurtarma ekiplerinin bulması kolaylaşır. Sal alabora olursa, Salın altındaki iki kayış tutularak rüzgarın ters yönünde çevrilir. Salda su en önemli şeydir. Günde 2 bardak istihkakı aşmamak gerekir. Alkol ve idrar ısı ve su kaybına yol açtığından kullanılmamalıdır. Protein yerine karbonhidrat (şeker) alınmalıdır. Balık gibi tuzlu Proteinli yiyecekler tam sindirilemediğinden posanın dışarı atılmasıyla su kaybı olur. Mide bulantısı için hap kullanmalı yada ufka bakarak dengemizi korumalıyız. Kapalı salın buğulanması ile salın tepesinden damlayan suyu, tatlı su süngerini kullanarak ciddi miktarda su toplayabilirsiniz. Yağmur suyu da depolayabilirsiniz.