Ankara’nın merkezine yakın en yüksek doruklarından biridir, Hüseyin gazi tepesi (1416 m).
Hikayesi küçük yaşlarda Altındağ Ulubey mahallesinde oturduğum için hep beni etkilemiş ve bu efsanenin olduğu mağaraya gitmek istemişimdir.
Hüseyin Gazi Efsanesi: Hüseyin gazi, Battal gazinin babasıdır. Bizanslılarla giriştiği bir savaşta yaralanır, atı ile şu an ismi ile anılan Hüseyin gazi tepesine doğru ilerlerken; kanının düştüğü yerlerde çiçekler açar. Bastığı çayırlar yeşerir. Bir mağara bulur. Atı ile o mağarada saklanır. “Benim için darlık mı var?” diyerek asasını mağarada toprağa vurur, buradan su çıkar. Suyu kendi içer ve atına içirir, ama Hüseyin gazi doruğa ulaşamadan burada şehit olur. Türkler Anadolu’ya geldikten sonra Türk folklor ve edebiyatında görülen kesik başlı kahraman motiflerinden biri olan Hüseyin gazi; Başı kesilmesine rağmen, halen savaşmaya devam eden yiğit olarak tasvir edilir.
Hüseyin gazinin şehit olduğunu öğrenen oğlu Battal gazi ki şanı;orta asya’dan endülüse kadar yayılmıştır. Dövme çelik kılıcı ve görkemli atı aşkar devzade ile Türklerin Müslümanlığı kabulü ile alp olan efsanelerde ki kahraman ismi artık gazi olarak karşımıza çıkmıştır. Babası Hüseyin gazinin intikamını da Bizanslardan bugünkü Ankara’ya saldırarak alır. Afyona kadar Müslümanlığı yayar. Girdiği savaşta alt ettiği düşmanı, Müslümanlığa geçmek kaydı ile öldürmekten vazgeçtiğinden ötürü, arapça battal yani vazgeçti anlamına gelen Battal gazi ismini almıştır. Afyonda “Akroinon, Akrenion” mevkiinde büyük bir şavaşta şehit düşmüş. 100 km ötede Eskişehir Seyitgazi ilçesine defnedilmiştir.
Hüseyin Gazi Tepesi ve Mağarası: Küçüklüğümde hatırladığım gibiydi. Yeniden görmek beni sevindirdi.
Bu tepe yaklaşık 40 milyon yaşında, andezit lavların oluşturduğu volkanik bir tepedir. Meşhur Ankara taşı diye bilinen pembemsi andezit taşının anavatanıdır. Cumhuriyet dönemi birinci, ikinci TBMM binaları, ulus ziraat bankası genel müdürlüğü binası, Ankara kalesi ve TCDD garı bu taşla yapılan binalardan bazılarıdır. Taşın içindeki feldspat pembeliği verir. Taş ocağı izleri kuş konağı tepe diye bilinen yerde halen durmaktadır.
Hüseyin Gazi Tepesi; volkanik pembe taşları, ile hem doğa yürüyüşçülerinin, hem kaya tırmanışçılarının , hemde mağara tutkunlarının vazgeçilmezi olması gerekirken, hakkettiği ilgi gösterilmemektedir.
Buna birde harika Ankara manzarası eklerseniz burası vazgeçilmeziniz olabilir.
Mağara askeri bölgede olsa da; tek bir asker göremedim.
Mağaraya dönersek 😉
Mağara türbenin 800 metre güneybatısında. İçi ise 100 metrekare en ucunda bir şifalı su diye tabir edilen bölüm bulunmakta. Efsanede geçen su bu su olabilir. 🙂
Hüseyin Gazi tepeden, Mavi göl manzarası.
Hüseyin Gazi; Hz. Ali soyundan geldiğine inanıldığından, Burada Cem evi bulunur.
Türbe, tekkelerin abartılı türbe tasvirinden etkilenmiştir, türbe yaklaşık 4 m olarak inşaa edilmiştir. Çok bakımlı olmamakla beraber, ziyaretçi sayısı yüksek bir cemevidir. Malatyalı veya bektaşi kökenlilerin uğrak noktasıdır. Hüseyin abi’nin çayından içmeden gelmeyin.
Hüseyin Gazi tepesine nasıl GİDİLİR???
Hüseyin Gazi Tepesine iki yolla ulaşabilirsiniz.
Birinci yol: Sitelerden Samsun yoluna devam ederken; siteler biterken, çiğiltepe kavşağından sola dönülür. Bu caddenin ismi Bostancık Cad. Karapürçek kavşağına gelince Özalp kavşağına çıkılır. Biraz ilerledikten sonra Yeşil kuşak caddesine geçilir. Burada Rıfat Börekçi İlköğretim okulundan sağa girilir. Gecekondular arasından tırmanış başlar. türbe tabelası takip edilir.
Hüseyin Gazi tepesinde Kaya Tırmanış Bahçesi – Dağcılık
Hüseyin gazi tepesinin kaya tırmanışı için çok uygun olduğunu biliyor muydunuz? Kaya eğitimi alanlar için 3,4,5 hatta 6 düzeyinde kayalara tırmanması mümkün. oynak kayanın olmaması, rahat ulaşımı ve manzarası ile inanılmaz bir tırmanış bahçesidir. Tek sıkıntı askeri alanda olması. Ama askeriye Cet tepe tarafta olduğundan bu bölgede tırmanış yapmanız mümkün gibi.
Eski samsun yolundan giderken Çiğiltepeyi geçince, ikea kavşağından önce Boğaziçi mah Tuzluçayır, ayrımından girince köprü altından sola dönüp (Tepecik mahallesi levhasına doğru )tren yolunun altından geçince Hüseyingazi türbe yolu diyince herkes size gösterir. Bu yol askeri bölgeye gelince solunuzda çit alan çıkar. tam sağınızda eski taş ocağını görünce arabayı sola bırakacağınız bir askeri yolla karşılaşırsınız. İşte tırmanacağımız kayalar bunlar. Benim gibi Çaylak tırmanıcılar için bulunmaz nimet. Allah’tan yanında deneyimli hocam Murat çağlayan var.
GPS Koordinatları: 39 56 30,85K—- 32 57 57,39D Yükseklik : 1236 m
Beni bu gezide yalnız bırakmayan 😉 Yengem ve kuzenlerime teşekkür ederim.
açıklamalar için teşekkürler
Ben de yorumunuz için Teşekkür ederim.