Çamkoru Tabiat Parkı
Çamlıdere, Batı Karadeniz ve İç anadolu arasında geçiş kuşağında kalmış, %52 si ormanlarla kaplı bir belde. Ankaraya uzaklığı ise yaklaşık 80 km. Eski Ankara-İstanbul yolu D750 yolunu takip ederseniz; Kızılcahamamı yaklaşık 17km geçince sola bir yol sizi doğruca Çamkoru Tabiat Parkına çıkarır.
Eski bolu yolunda giderken; Gökbel – Dereneci köyleri ayırımının tam zıt tarafındaki yola girerseniz, mezarlığın üst yanındaki yol sizi doğruca, 3 km sonra Çamkoru göletine çıkarır. Araçla gelecekseniz bir sonraki asfalt yoldan gitmelisiniz.
Deretepe Dağcılık Kulübümden hocam, Murat ÇAĞLAYAN ve amca kızım Aslıhan ile bu güzel göleti gezmeye başlıyoruz. İlk olarak gölün diğer tarafına basit bir demir köprü ile geçmemiz gerekiyor.
Köprüyü geçince, sık bir orman yapısı bizi karşılıyor. Tam yükselmek isterken, arada kalmış bir göl kenarı patikayı fark ediyoruz. Biraz sonra yol genişliyor artık rahat ilerleyebiliriz.
Sabahleyin açamamış, Ankara çiğdemleri her tarafımızı sarıyor. Renkleri o kadar güzel ki, kim bilir açınca nasıl olacaklar merak ediyoruz.
Gölün diğer ucuna ulaşınca; sazlık kaplıyor gölü.Sık orman örtüsü içinde, sarıçam ve karaçam ağırlıkta, yer yer kayın, ardıç ve titrek kavakta görülüyor .
Zaten yakınında Aluçdağı Tabiat Parkı, Fosil Ormanı, Şahinler Tabiat Parkı olması buranın yeşillikler diyarı olduğunun ispatı. Aluçdağı tabiat parkı yakınında 21 milyon yaşındaki taşlaşmış ağaçların fossillerinin olduğu fosil ormanını gezmenizi tavsiye ederim.
Göleti besleyen derenin soğukluğu billurluğu, doğal şırıltısı tam bir mucize idi.
İstediğiniz kadar cep telefonu veya dslr fotoğraf makinesi ile uğraşın, gözünüzle gördüğünüz o efsane görüntüyü pikseli hiç bir foto ölümsüzleştiremiyor. Çekip yayınladığım bu fotolar ancak bu kadar.
Ankara çiğdemi gibi, Çan Çiçeği, Kılıç Otu, Ballıbaba, Dağ Çayı, Misk Soğanı gibi 26 endemik tür burada karşınıza çıkabilir.
Göl bitiminde Gençlik Kampını geçince küçük bir gölet bizi selamlıyor. Üzerinde kuşları gözlemlemeniz mümkün. İki gölet arasında 2 dakikada bir kuş havalanıyor. Sesleri ve doğal bir esintisi size terapi verirken bunu resimlemezsek olmaz diyoruz.
Deretepe Dağcılık ve doğa araştırmaları kulübü Çamkoru göleti mart 2018 gezimiz sona erdi.
Karnımızı sucukla doyurup artık eve dönmeliyiz.
Ben buraya sanırım yine geleceğim. Çünkü çiğdemler, göl manzarası, ılıman iklimi, bize terapi gibi geldi.
Gerçekten muhteşem bir doğa. Uçsuz bucaksız bir orman, her yolda karşınıza farklı doğa harikaları çıkıyor. İyi ki tavsiyenize uyup gitmişiz. Yazılarınızın devamını bekliyoruz. Sevgiler.
Tavsiyeniz üzerine bugün ailemle gitmeye karar verdim. Gelince tekrar yorum yazarım.
Teşekkürler
Ankara’ya yakın harika bir ortam. Emeğinize sağlık, çok güzel anlatmışsınız.
Teşekkür ederiz 🙂
Ben Değerli yorumunuz için Teşekkür ederim.