Açık arazidesiniz. Son yiyeceğinizi 2 gün önce tükettiniz. Etrafınızdaki otlar da çok iştah açıcı. Ne yapardınız?Doğada zehirli yüzlerce ot var. Bunları Evrensel Yenilebilirlik testi (Universal Edibility Test) ne tabi tutmadan kesinlikle yemeyin. Aşağıda yıllardır bilinen, doğada yetişen, bitki ve sebzeleri anlatmaya çalışacağım. Bu bitkileri iyi öğrenirseniz; aç kalmaktan kurtulacaksınız.
Doğada Yenebilecek Yabani Otlar:
Kuzukulağı (Rumex acetosella) A,B,C vitamini dışında Demir ve Fosfat olarak çok zengindir. Çiğ olarak yenilir. Tadı ekşidir. Mideyi yumuşatmak için yenildiğinden, aşırı derece tüketilmesi de zararlıdır. Kurutulmuş yaprağı ile demlediğiniz çay ateş düşürücü etkisi vardır. Günde 3 bardak tan fazla tüketilmemelidir. Sivilce , cilt hastalıkları ve güneş yanıklarına karşı yeşil yaprakları ezilerek sürebilirsiniz. Baharda büyüyen kuzukulağı haziran eylülde çiçek açar.
Çiğdem (Crocus) Anadolu’da 40 kadar türü yetişen çiğdem, nişasta ve şeker içeren kökleriyle ilkbaharda ortaya çıkan yiyeceklerdendir. Çiğ de yenebilen yumruları haşlanarak ta tüketilebilir.
Deniz Börülcesi (Salicornia europea)
Etli, boğum boğum kollu, tuzlu deniz börülcesi denize yakın alanlarda yetişiyor. Kökünden sökülmezse yıllarca yaşayabiliyor. Türkiye’de daha çok Ege’de tanınan deniz börülcesinin kendine has bir lezzeti vardır. Haşlayarak tüketilmektedir.
Ebegümeci (Malva sylvestris)
Türkiye’nin hemen her tarafında yetişen pembe çiçekli ebegümeci, daha çok güneşli ve kuru yerleri sever. Yapraklarının ve çiçeğinin tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Haşlayarak yada çiğ olarak tüketilebilir.
Eşek Dikeni (Onopordum illyricum)
Mayıs ayından itibaren pembemsi, morumsu çiçekler açan bu çok dikenli bitki 60cm ile 100cm yüksekliktedir. iki yıllık bir bitkidir. Ülkemizde her yerde rastlanır. Gövdesi soyularak çiğ yada haşlanarak tüketilebilir. kökleri kaynatıldığında, böbrek rahatsızlığına, çiçek tablaları 1 saat haşlanınca sivilcelere iyi geldiği idrara söktürücü olduğu söylenir.
Eşek Marulu (Sonchus oleraceus)
Soluk yeşil renkli, hafif damarlı, uzun yapraklar pek de uzun olmayan gövdenin etrafını sarmalar. İki yıllık bir bitkidir ve soluk sarı renkte çiçekleri vardır. Gevrek sapları haşlandığında çıtır çıtır ve lezzetlidir.
Madımak (Polygonum cognatum)
Anadolu’nun en yaygın kullanılan otlarından biridir, baharın ilk baharın başlarında görülmeye başlar. Sert gövdeli, elips, yeşil yapraklı ve sürünücü gövdeli bir ottur.
Işgın veya Işkın Otu (Rheum ribes)
Doğu anadoluda bahar ve yaz aylarında yetişen çiğ olarak kabuğu soyularak yenilen bu bitki dağ muzu olarak anılır. Kivi tadında ekşidir. Yaprakları zehirli olduğundan yenmez. Mide bulantısına iyi gelir.
Kuşkonmaz (Asparagus)
Çişinizi komik yapan sebze, Egede bol miktarda bulunur. Kedirgen, Keme Dikeni, Dilfilcan, Tilki Kuyruğu, Tilkişen, Ayrelli ( Kıbrıs yöresi ), Sarmaşık gibi isimler verilir. Ancak sarmaşık adı verilen tür biraz daha acımsı tadındadır. Ama tadının oldukça leziz olduğu söylenir. Sarmaşık olan türüne acı ot, acı filiz, avronet de denmektedir. Yabani kuşkonmaz, çok daha ince bir sapa sahiptir. C vitamini, tiamin, potasyum ve B6 vitamini kaynağıdır. Çiğ yiyin ya da kaynatın. dip kısmını kesin. Soğan veya pırasa ile kavura bilirsiniz. cevis ve sarımsak eklenebilinir.
Kırcan ( Melevcen)
Samsun’da Kırcan, Kırçan, Ordu’da Melevcen, Melocan, Diken pancarı olarak bilinir. Diken ucu kaygan bir otdur. Ancak çiğ bile yenir, dikenleri yumuşacıktır, tüketilir. Kanı temizleme özelliğinden dolayı mucizevi ot olarak anılır. Bol suda yıkadıktan sonra kaynamış suda haşlarsınız, sonra soğuk suya alıp, 1 cm lik parçalara ayırırsınız. Diğer kapta 2 soğanı tereyağ da pembeleştirir birbirine katarak afiyetle yersiniz.
Kaynak: http://www.velespit.net/tr/makaleler/doga-sporlari/164-yenilebilen-otlar.html
Not: Doğada zehirli yüzlerce ot var. Bunları Evrensel Yenilebilirlik testi (Universal Edibility Test) ne tabi tutmadan kesinlikle yemeyin.
Doğada Besin Değeri En Yüksek Gıdalar
BBC Future dergisi Bilim adamlarının 1000 çeşit besin maddesini araştırarak hazırladığı değerler.
Kaynak: http://www.bbc.com/future/story/20180126-the-100-most-nutritious-foods
20. Uzun saplı brokoli
22 kalori (100 g) Besin puanı: 62
Bildiğimiz brokoliden farklıdır. Sapları daha uzun, çiçek kısmı daha küçük olan bu sebze turpgillerdendir.
19. Acı Biber
324 kalori (100 g) Besin puanı: 62
Capsicum bitkisinin meyvesi olan acı biber, kapsaisinoid, karotenoid ve askorbik asit ve antioksidanlar bakımından zengindir.
18. Kara lahana
32 kalori (100 g) Besin puanı: 63
Ortasında yumrusu olmayan bir tür lahana.
17. Fesleğen / reyhan
23 kalori (100 g) Besin puanı: 63
Kalbi korumada etkili bir bitki olarak biliniyor. Mantara ve bakteriye karşı etkili olduğu sanılıyor.
16. Pul biber
282 kalori (100 g) Besin puanı: 63
A, C, E vitaminleri, fenolik bileşikler ve karotenoidler bakımından zengindir.
15. Dondurulmuş ıspanak
29 kalori (100 g) Besin puanı: 64
Magnezyum, folat, A vitamini ve karotenoidler bakımından zengin olan ıspanağın dondurulmuşu tazesinden daha besleyicidir.
14. Karahindiba yaprağı
45 kalori (100 g) Besin puanı: 64
Karahindiba yaprağı A ve C vitaminleri ile kalsiyum bakımından zengindir.
13. Pembe greyfurt
42 kalori (100 g) Besin puanı: 64
Pembe greyfurtta, karotenoid ve likopen pigmentlerinin birikmesi nedeniyle dilimleri kırmızımsı bir renk alır.
12. Kırmızı lahana
31 kalori (100 g) Besin puanı: 65
Vitaminler bakımından zengin bu bitkinin yabani akrabalarının Avrupa veya Akdeniz’de deniz kenarında yetişen bir bitki olduğu tahmin ediliyor.
11. Yeşil soğan
27 kalori (100 g) Besin puanı: 65
Bakır, fosfor ve magnezyum bakımından zengin yeşil soğan aynı zamanda iyi bir K vitamin kaynağıdır.
10. Bezelye
77 kalori (100 g) Besin puanı: 67
Bezelyede çok mitarda fosfor, magnezyum, demir, çinko, bakır ve lif vardır.
9. Mandalina
53 kalori (100 g) Besin puanı: 67
Turunçgillerden şeker içeriği yüksek bu meyve, karotenoid ve A vitamin bakımından zengindir.
8. Kereviz kurusu
319 kalori (100 g) Besin puanı: 68
Kurutulup yaprak haline getirilmiş kereviz, lezzetlendirici olarak kullanılır. Önemli bir vitamin, mineral ve amino asit kaynağıdır.
7. Kuru maydanoz
292 kalori (100 g) Besin puanı: 69
Baharat olarak kullanılmak üzere kurutulup öğütülen maydanoz bor, florür ve kalsiyum bakımından zengin olduğundan kemik ve diş sağlığı bakımından önemlidir.
6. Pancar yaprağı
22 kalori (100 g) Besin puanı: 70
Şeker pancarı bitkisinin yaprağıdır. Kalsiyun, demir, K vitamin ve B grubu vitaminler (özellikle riboflavin) bakımından önemli bir bitkidir.
5. Pazı
19 kalori (100 g) Besin puanı: 78
Sebzelere parlak renklerini veren maddeler bakımından zengin olduğu için pazınn antioksidan içeriği de yüksektir.
4. Kabak çekirdeği
559 kalori (100 g) Besin puanı: 84
En önemli bitki kökenli demir ve manganez kaynaklarından biridir.
3. Chia tohumu
486 kalori (100 g) Besin puanı: 85
Bu minik siyah tohumlar lif bakımından oldukça zengin olduğu gibi protein, linolenik asit, fenolik asit ve çeşitli vitaminler de içermektedir.
2. Cherimoya
75 kalori (100 g) Besin puanı: 96
Küçük bir kavun büyüklüğünde, kabuğu ve çekirdeği zehirli bir meyvedir. Dünyanın en iyi 3 tropikal meyvesinden biridir. Tadı mango, çilek, papaya,ananas karışımı tam bir tutti fruttidir. A, C,B1, B2 vitaminleri ve Potasyum içerir.
1. Badem
579 kalori (100 g) Besin puanı: 97
Mono doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan bademin, kalp ve damar sağlığına ve diyabete iyi geldiği biliniyor.
Faydalı, Teşekkürler.
Ziyaretiniz ve yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Güzel bilgiler. Resimler biraz daha büyük ve çok sayıda olsa daha güzel ögrenilir. Emeğinize sağlık.
Yorumunuz için teşekkürler. Yıl sonu tekrar güncelleyeceğim.